Idziesz na spacer do lasu i wszędzie widzisz jedzenie?
Te książki są dla Ciebie!
Nie masz pojęcia, że na trawniku rosną jadalne
rośliny?
Po lekturze tych książek zaczniesz wszędzie dostrzegać
jedzenie!
(Żeby nie było, że nie uprzedzałam)
Ostatnio wpadła mi w ręce książka Łukasza Łuczaja
"Dzika kuchnia". W barwny sposób opisuje tam występujące w Polsce
dzikie i zdziczałe rośliny. Botaniczno - chemiczna charakterystyka jest
okraszona ciekawostkami etnograficznymi. Gdybyście chcieli się dowiedzieć co
jedli Indianie, to właśnie stąd!
Treść ułożona jest alfabetycznie, po nazwach roślin.
Każdej towarzyszą piękne zdjęcia, dzięki którym łatwo będzie je zidentyfikować.
Szczególnie doceniam sekcję "Nie pomyl z...". Zazwyczaj dowiadujemy
się, że podobne rośliny również są jadalne, tylko np o mniejszych walorach
smakowych. W kilku przypadkach mamy stanowcze ostrzeżenie przed podobnymi
roślinami trującymi. Na szczęście skala jest tu znacznie mniejsza niż wśród
grzybów.
Mamy też propozycje przepisów, po 2-3 do każdej
rośliny. Wszystko to jest uzupełnione krótkimi felietonami, czasem zabawnymi,
zazwyczaj dającym do myślenia.
Lektura ta przypomniała mi inną książkę z mojej półki:
"Pyszne chwasty" Małgorzaty Kalemby - Drożdż. Postanowiłam do niej
sięgnąć.
Tutaj najpierw mamy prezentację kilkunastu powszechnie
występujących roślin o dużych walorach kulinarnych. Dzięki temu początkujący
zbieracz może się skoncentrować na zawartości pobliskiego trawnika. (Oczywiście
nie jemy roślin z miejskich trawników, narażonych.na zanieczyszczenia i obfite
zraszanie moczem czworonogów!)
Większość książki stanowią przepisy, ułożone według
rodzajów dania. Można powiedzieć, że tutaj bardziej wyeksponowane są potrawy,
podczas gdy w "Dzikiej kuchni" wiedza o roślinach i ogólne wskazówki
do ich stosowania.
Pamiętam, jak emocjonowałam się przepisem na tort z
pokrzywy i makaron z kwiatkami mniszka z "Pysznych chwastów"! Teraz
zdecydowanie pora na poszerzenie horyzontów roślinnych z "Dziką
kuchnią"
Ciekawy artykuł?
Dołącz na Facebooku i nie przegap kolejnych!
Komentarze
Prześlij komentarz